Mineraller ve Özellikleri
Demir(Fe) Minerali: Bağışıklık sistemini güçlendir.Vücut direncini artırır.
Demir eksikliği; Konsantrasyon bozukluğu,halsizlik,yorgunluk,asabiyet,saç ve tırnaklarda kırılma , solgunluk gibi sorunlara yol açar. Aynı zamanda, demir eksikliği kansızlığa(anemi) neden olur.
Magnezyum(Mg) Minerali: Magnezyum, sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltır ve  sakinleşmeye yardımcı olduğu için " Anti-stres Minerali " olarak da bilinir. Ayrıca cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir, tırnakları kuvvetlendirir.
Magnezyum Eksikliği; Magnezyum eksikliği kalp, böbrek, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında sorunlara neden olarak halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ve uyku bozukluları, dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü, böbrek yetmezliği, kalp çarpıntısı, kramp gibi problemlere neden olabilmektedir. Alkol ve sigara kullanımı magnezyum eksikliğine yol açtığı için özellikle alkol ve sigara kullanan kişilerde magnezyum eksikliği çok görülür.
Kalsiyum(Ca) Minerali: Kalsiyum,insan vücudunun yaklaşık yüzde ikisi kadarını içerir. Bu oranın % 98 i kadarı kemiklerde,% 1 i dişlerde geri kalanı da dolaşım sistemi ve dokularda bulunur. Bu yüzden kalsiyum vücut için hayati önem taşır.
Kalsiyum eksikliği; uykusuzluğa,gerginliğe,kas gerginliğine, kemik ağrılarına ve en önemlisi kemik erimesine neden olur.
Potasyum (K) Minerali: Potasyum kasların işlevinde çok önemli bir yer tutar. Özellikle kalp kasının düzenli çalışması vücuttaki potasyum düzeyiyle yakından ilgilidir.
Potasyum eksikliği; kas ağrılarına, kalp çarpıntısına, yorgunluğa vs. neden olur.
Selenyum (Se) Minerali: Selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir. Kalp hücrelerini destekleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında rol alır. Vücuttaki zehirli maddelerin zararlı etkilerini azaltır ve vücuttan atılmalarına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenler.
Selenyum Eksikliği; Ciddi kas zayıflıkları, kalp ve damar sağlığında bozulmalara neden olan selenyum eksikliği, çocuklarda da gelişimin yavaşlamasına neden olur. Göz sağlığını olumsuz etkiler. Erken yaşlanma, sinir sistemi hastalıkları, zekâ geriliğine ve sperm üretimi azalarak kısırlığa neden olabilir.
Çinko (Zn) Minareli: Protein sentezi, büyüme ve cinsel gelişimin yanı sıra bağışıklık sistemi için gereklidir. Vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda ve zihinsel fonksiyonlarda önemli roller üstlenir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önler. Hücre yenilenmesini destekleyerek cildi güzelleştirir, tırnakları güçlendirir ve saç dökülmesini önler.
Çinko Eksikliği; Çinko eksikliğinde, bağışıklık sistemi zayıflar; halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, saçlarda zayıflama, dökülme ve tırnaklar üzerinde beyazlama gibi belirtiler görülür.
Manganez (Mn) Minerali: Kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli bir mineraldir. Sinir fonksiyonlarında ve gelişiminde etkilidir. Cinsel gücü arttırır .Kanın normal pıhtılaşması için gereklidir.
Manganez Eksikliği; Yorgunluk, unutkanlık, kısırlık, kilo kaybı, özellikle çocuklarda gelişim bozuklukları, bulantı, kusma, saçlarda beyazlaşma ve saç uzamasında yavaşlamaya neden olur. Ayrıca, diyabet ve pankreas bozuklukları görülebilir. Diyabet hastalarında vücutta olması gerekenin yarısı kadar manganez bulunmaktadır.
İyot (İ) Minerali: İyot Mineralinin büyük bir kısmı Tiroid bezinde bulunur ve Tiroid bezinin fonksiyonlarını düzenler. İyot, tiroid bezinin etkilediği zihinsel fonksiyonlar, normal büyüme ve gelişme, enerji kullanımı ve kilo kontrolü, beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi başlıca fonksiyonlarda önemli görevler alır.
İyot Eksikliği; Tiroit bezinin fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olarak başta guatr olmak üzere, zekâ geriliği, gelişim bozukluğu ve kısırlığa neden olur.
Fosfor ( P) Minerali: Kemik ve diş yapısının temelini oluşturan fosfor, kalp düzeni, böbrek fonksiyonları, kaslar, sinirler ve beyin için gereklidir. Hücre büyümesine yardım eder.
Fosfor Eksikliği; Kasların ve kemiklerin güçsüzleşmesine neden olur. Sinir - kas ilişkisinde ve beyin fonksiyonlarında aksaklıklara yol açar.
Sodyum (Na) Minerali: Vücutta sodyum su dengesinin korumasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde görev alır.
Sodyum Eksikliği; Halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, konsantrasyon zayıflığı, baş ağrısı, depresyon, mide bulantısı ve kas krampları gibi sağlık sorunları oluşur.
Bor (B) Minerali: Beyin fonksiyonlarının korunması ve gelişmesinde ,kemik ve diş sağlığının korunmasında önemli rol almaktadır.
Bor Eksiliği; D vitamini eksikliğine ve buna bağlı olarak kemik erimesi ve zayıflamasına ve kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olur. Konsantrasyon zorluğu ve unutkanlık görülebilir.
Flor (F) Minerali:  Kemiklerin, dişlerin ve dişetlerinin korunmasında önemli rol oynar.
Flor Eksikliği; Dişlerin çürümesine ve dolasıyla ağız sağlığının bozulmasına neden olur. Aynı zamanda da kemiklerin kolay kırılması, eklem ve kemik ağrıları görülür.
 
Krom (Cr) Minerali: Kan şekeri ve kolesterol seviyesini kontrol eder ve dengede tutar. Böylece özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır. Kemik erimesini ve yaşlanmanın etkilerini azaltır. Ayrıca, krom minerali vücuttaki yağı kasa dönüştürerek, vücut hatlarının daha düzgün görünmesine ve kas yapmaya yardımcı olur.
Krom Eksikliği; Huzursuzluk, halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Damar sertliği ve şeker hastalığı riskini artırır. Vücudun yağlanmasına da neden olmaktadır.
Bakır (Cu)Minerali: Vücut dokusunun yenilenmesinde ve kemik yapısının güçlenmesinde gereklidir. Enerji üretiminde görev alır. Beyin ve sinir sistemi sağlığı için gereklidir. Saç ve deri sağlığı için faydalıdır.
Bakır Eksikliği; Vücut direncinin azalmasına, güçsüzlük, deride yara ve egzama gibi problemlere yol açar. Ayrıca, saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal ve çarpıntı meydana gelebilir. Bağışıklık sistemi zayıflar. Kemikler ve dokuların yapısı olumsuz etkilenir.
&